Ochrona firm HACCP

HACCP ochrona zakladów, magazynów, hoteli, restauracji, szkól i innych obiektów

Oferujemy Państwu opracowanie oraz wdrożenie systemu ochrony przed szkodnikami.

Kogo obliguje wdrożenie procedur zarządzania jakością HACCP (Program zwalczania szkodników)?

Dbając o jakość, normy oraz bezpieczeństwo produktów żywnościowych wszystkie firmy, zakłady produkcyjne, przetwarzające oraz sprzedające produkty i towary żywnościowe są zobowiązane do wdrożenia procedur zarządzania jakością HACCP. Oferta skierowana do Waszej firmy lub instytucji obejmuje:

  • indywidualnie do potrzeb chronionego obiektu opracowujemy „Program Monitorowania i Zwalczania Szkodników”.
  • Pierwszy audyt w celu lustracji zerowej( początkowej) i omówienie wdrażania systemu ochrony przed szkodnikami oraz ich zwalczania jest bezpłatny.
  • Dokumentacja zgodna z wymogami HACCP, GMP/GHP, IFS/BRC, AIB jest przekazywana Klientowi po podpisaniu umowy.

Dokumentacja zawiera:

  • Program zwalczania szkodników
  • Profilaktyka, monitorowania i zwalczanie gryzoni
  • Instrukcja kontroli wewnętrznej chwytaczy na gryzonie
  •  Instrukcja kontroli wewnętrznej detektorów na owady biegające i latające
  • Instrukcja przeglądu lamp owadobójczych • Procedura „ profilaktyka zwalczania innych szkodników”
  • Procedura „ działania korygujące po stwierdzeniu aktywności szkodników w zakładzie i jego obrębie”
  • Karty charakterystyk wdrażanych środków wraz z pozwoleniem Ministra Zdrowia 
  • Kwalifikacje naszej firmy: certyfikaty, dyplomy, świadectwa z odbytych szkoleń, kwalifikacje poparte umowami z innymi instytucjami

Dbając o skuteczne zabezpieczenie obiektu przed szkodnikami wprowadzamy wszystkie możliwe sposoby i metody zwalczania szkodników wykorzystując metody sanitarne: fizyczne, profilaktyczne oraz chemiczne (IPM). Firma SOLNEX opracuje i wdroży system ochrony przed szkodnikami wykorzystując integrowane metody zwalczania szkodników ( IPM ), która polega na wykorzystaniu wszystkich dostępnych sposobów i bezpiecznych metod zwalczania szkodników, włączając w to metody sanitarne, profilaktyczne, fizyczne i chemiczne, w celu skutecznego i bezpiecznego zabezpieczenia obiektu przed szkodnikami. Głównym celem naszej firmy jest stworzenie takich warunków i środowiska, w których szkodniki takie jak: gryzonie, owady biegające, owady latające i inne nie będą się osiedlać.

JAKI JEST CEL WDRAŻANIA SYSTEMÓW GMP/GHP

GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna oraz GHP – Dobra Praktyka Higieniczna. To podstawowe procedury mające na celu utrzymanie odpowiednich standardów higieny pracy i procesów technologicznych dotyczących przedsiębiorstw branży żywnościowej, a także wyzbycia się przyczyn wskazujących o nieprawidłowym stanie sanitarnym i higienicznym, zapobiegając pojawieniu się zagrożenia dla produktów, począwszy od produkcji, a skończywszy na konsumpcji.

CO ZAPEWNIAJĄ W PRZEDSIĘBIORSTWIE ŻYWNOŚCIOWYM WYMOGI GMP/GHP?

SPEŁNIENIE WYMOGÓW WSTĘPNYCH GMP/GHP JEST PODSTAWĄ PRZY WDRAŻANIU SYSTEMU HACCP
WDROŻENIE SYTEMóW GMP/GHP – Zapewnia bezpieczeństwo utrzymania określonych norm jakości żywności , gwarantując spełnione warunki podjęte na wszystkich etapach: od produkcji i obrotu żywnością( przetwórstwa, dystrybucji, magazynowania i postępowania z żywnością) do konsumpcji. Cel ten osiągniemy poprzez systematyczne i profilaktyczne działania zapobiegające wtargnięciu szkodników:

  • prawidłowe przechowywanie surowców, produktów i odpadów poprodukcyjnych
  • ciągły monitoring przez firmę DDD i kontrola osiedlania się niechcianych szkodników w budynku oraz jego obrębie zgodnie z wymogami HACCP, GMP/GHP, BRC, IFS, IPM, AIB.
  • zabiegi eliminujące niepożądane szkodniki za pomocą stosowania szeregu metod, w tym wykorzystanie pestycydów ( środki naturalne lub syntetyczne, które nie powodują skażenia produktów żywnościowych)

Monitoring powinien być prowadzony w sposób systematyczny i ciągły bez względu na wynik. Brak obecności szkodników nie może być powodem do zaprzestania działań. Monitoring musi poprzedzać i wyznaczać dalsze działania, w tym także dokładną dezynsekcję i deratyzację. Od Zespołu HACCP i współpracującej z nim firmy SOLNEX wymaga się podjęcia skutecznych działań prewencyjnych oraz działań korygujących określonych przez GMP/GHP wraz z przyjętym programem zwalczania szkodników. Szczególnie istotną częścią GHP jest Ochrona i Monitorowanie Aktywności Szkodników w Zakładzie oparta o system HACCP( Program Zwalczania Szkodników).

Urządzenia monitorujące obiekt: montujemy, oznaczamy, wykładamy środki, wymieniamy lepy, dezynfekujemy, usuwamy padłe gryzonie i owady.

Rodzaj montowanych urządzeń:

  • detektory na owady biegające i latające z atraktantem pokarmowym lub feromonowym
  • karmniki deratyzacyjne z rodentycydem • chwytacze żywołowne z kostkami wabiącymi nietoksycznymi
  • lampy owadobójcze: rażące i lepowe
  • zabezpieczenie przed ptakami: kolce, siatki
  • moskitiery

W celu omówienia szczegółów współpracy prosimy kontaktować się drogą mailową solnex@poczta.fm lub pod numerem telefonu 608-857-120. Zapraszamy do współpracy.

Chcesz wdrożyć procedury HACCP?

Zostaw to specjalistą!